Dårlig søvn kan forårsake kroniske smerter

Tekst: Poul Heie

Image

Søvn er viktig, og for de som lider av langvarige smerter, er det enda viktigere fordi en redusert søvnkvalitet senker smerteterskelen. I tillegg forverres immunforsvaret, noe som kan forårsake sykdom og mer smerte.

Flere studier har vist at dårlig søvnkvalitet eller for lite søvn fører til redusert toleranse for smerter.
- Det er også en klar sammenheng mellom dårlig søvn og langvarig smerte (tidligere kalt kroniske smerter), for eksempel i rygg og skuldre. Opptil 88% av mennesker med langvarige smerter lider av søvnforstyrrelser, og en studie har vist at 50% av deltakerne med søvnproblemer også led av langvarige smerter, sier fysioterapeut Patrik Looft.

Utvikler langvarige smerter

For noen fører langvarig smerte til dårlig søvn og for andre er det motsatt. Dårlig søvn fører til langvarig smerte.
- Den sterkeste effekten ser imidlertid ut til å være dårlig søvn på langvarige smerter. Dårlig søvn ser også ut til å være en bedre indikator på risikoen for å utvikle langvarige smerter enn langvarige smerter er å utvikle søvnproblemer, sier Looft. Graden av betennelse i kroppen øker med utilstrekkelig søvn, noe som øker risikoen for å utvikle smerter på lang sikt.

Reduserer diagnosen

Dårlig søvn har en negativ effekt på muskel- og leddproblemer, hodepine / migrene, nervesmerter og smerter som ikke har noen kjent årsak.
- Det er også vist at søvnproblemer øker risikoen for fremtidige langvarige smerte problemer hos smertefrie mennesker.

Dårlig søvn forverrer også prognosen hos mennesker med kronisk hodepine / migrene og ledds- og muskelsmerter.

 God søvn ser derimot ut til å forbedre prognosen hos personer med langvarig hodepine / migrene og muskel- og leddproblemer, sier Patrik Looft.

Ingen bivirkninger

Mange mennesker kvier seg for å ta sovepiller og andre kjemiske sovepiller på grunn av bivirkningene, men det er andre metoder som ikke har noen bivirkninger i det hele tatt.

– Hvis du vil forbedre søvnen din, anbefaler jeg vekttap, kognitiv atferdsterapi eller vanlig kondisjonstrening. Disse metodene har vist seg å være de samme eller mer effektive enn medisiner - uten bivirkninger, sier Patrik Looft.