Fedmeekspert om søvnmangel, vekt og vektdyne som behandling

Søvn og fedme:

Dårlig søvn eller for lite søvn øker sultfølelsen og gjør det lettere å gå opp i vekt.

Hvis du får en bedre søvnkvalitet - øker du sjansen for å gå ned i vekt ”

Sovekvaliteten øker med vekttap. Mange mennesker finner også at de blir mer energiske i løpet av dagen etter vekttap. Hvis du har søvnapné, er det en veldig god grunn til å prøve å gå ned i vekt.

Professor Claude Marcus er en av Sveriges ledende fedmeeksperter. Han er barnelege ved Karolinska Universitetssykehuset og professor ved Karolinska Institutet. Claude driver flere forskningsprosjekter som har som mål å hjelpe folk å få et sunt liv uten fedme.

Spørsmål og svar om søvn og fedme

Hva er fedme? Fedme er så høyt et nivå av ekstra fett i kroppen at det regnes som en sykdom. Dette betyr at risikoen for å få forskjellige sykdommer, forbundet med ekstra fett i kroppen, er så stor at det er viktig for de fleste å redusere vekten.

Er fedme like farlig uansett alder? Fedme er mer alvorlige når det påvirker yngre. Moderat fedme etter fylte 65 år er sannsynligvis ufarlig for de fleste hvis du ikke har sterk evne til å utvikle type 2 diabetes. Likevel er det å være stillesittende og være inaktivitet farlig i alle aldre.

Hvilke sykdommer påvirkes av fedme? Generelt påvirker fedme risikoen for mange sykdommer. Høyt blodtrykk, forhøyet blodfett og type 2 diabetes er de sykdommene som øker mest ved fedme.

Lider man av fedme på noen måte? Ja. Mange av de sykdommene du får av fedme kommer sakte og uten noen symptomer. Derfor, hvis du lider av fedme, bør du sjekke blodtrykk, blodlipider og blodsukker minst en gang i året.

Påvirker søvnforstyrrelser din overvekt? Ja, dårlig søvn eller for lite søvn øker sultfølelsen og gjør det lettere å gå opp i vekt.

Påvirker fedme risikoen for søvnforstyrrelser? Ja, fedme fører til økt risiko for dårlig søvn.

Påvirker fedme risikoen for snorking? Snorking øker hvis du lider av overvekt og fedme. Det betyr ikke at vekttap er en garanti for at snorking slutter – men sjansen er god!

Påvirker fedme risikoen for søvnapné (pustestopp i søvn)? Fedme fører til en betydelig økt risiko for søvnapné og risikoen øker med graden av fedme. Dette er en alvorlig tilstand som er viktig å søke hjelp for.

Påvirker søvnforstyrrelser risikoen for sykdommer assosiert med fedme? Søvnproblemer øker risikoen for de samme sykdommene fedme fører til, dvs. hypertensjon og kardiovaskulær sykdom. Søvnforstyrrelser kan dermed forverre disse sykdommene.

Påvirker søvn muligheten til å gå ned i vekt? Du tror kanskje du blir kvitt flere kalorier hvis du er våken lenger, men for lite søvn gjør det vanskeligere å gå ned i vekt. På den annen side, gjør ikke en god søvn at vekten går ned av seg selv – du må spise mindre og bevege deg mer!

Påvirker temperaturen i soverommet søvn for de som lider av fedme? En lav temperatur i rommet (16-18 grader Celsius) forbedrer søvnen for de fleste. Sannsynligvis er dette enda viktigere for de som lider av fedme.

Er det noen risiko for de med fedme ved å bruke vektdyne? Det er ingen indikasjon på at det er noen risiko. Så vidt jeg vet, er søvnapné (se ovenfor) ikke spesifikt undersøkt. Hvis du lider av søvnapné, bør du søke medisinsk hjelp og diskutere bruk av vektdyner som medisinsk behandling.

Kan vektdyner øke evnen til å miste vekt? Det er ikke noe vitenskapelig bevis for dette. Men dersom dynen gir bedre søvn og reduserer tretthet, vil dette igjen øke evnen til å lykkes med vekttap.