Vektdyner i skolen og hvorfor det er viktig.

Jeg har lang erfaring fra å jobbe som skolelege. De siste 30 årene har jeg hatt stillingen som Skoleoverlege i Solna. 

Sammen med leger fra foreningen Leger Mot AIDS, dannet vi Stiftelsen Leger Mot AIDS Forskningsfond i 1987.

På eget initiativ og uten kostnader har jag stått bak store folkehelsekampanjer innenfor skolehelsevesenet. På bred front har jag søkt å forbedre barns helse som anti-narkotikakampanjer som Just Say No til verdens første anti-røykekampanjer rettet direkte mot foreldre. Like viktig har det vært å kjempe for at samfunnet og skolen tidlig skal oppdage ADHD og autisme hos barn, før det får store psykiske følger.

Vi trenger å sove nok!

Søvn er avgjørende for barns helse og velvære. Mange barn sover for lite og får ikke den dype søvn de trenger for å restituere seg. Barn og ungdom trenger generelt mer søvn enn voksne  ”

I min jobb som skolelege har det vært viktig å kjempe for at samfunnet og skolen skal oppdage ADHD og autisme på et tidlig tidspunkt hos barn, før det får store psykiske følger.

Skolens helsetjeneste har en ekstra stor og viktig funksjon, fordi her møtes barna med taushetsplikt. I helsetjenesten møter barna sykepleiere og lærere, som er spesialutdannet for å jobbe med barn og de utfordringene de kan ha. Barnas psykiske og fysiske helse spiller en avgjørende rolle, for å komme seg vel gjennom alle skoleårene. 


God helse og søvn er viktig for elevenes studier

Har dere noen erfaring med vektdyner? Vi har vektdyner hos helsesøster og i våre rolige rom. Barn synes det er ekstra godt å få bre over seg en vektdyne som omslutter dem og gir en følelse av god tyngde og varme. 

Er skoleresultatene direkte sammenkoblet med at barna er uthvilt? Søvnen er avgjørende for barns helse og velbefinnende. Alt  for mange barn sover for lite og får ikke den dypsøvnen de behøver.

Hvorfor er søvn så viktig? Svaret er  at cellene behøver hvile. Hver dag må det finnes en tid når alle inntrykk minimeres i hjernen. Da kan nerveceller repareres for sina mikroskader og finjusteres for å virke optimalt.

Vi sover i stort bort en tredjedel av vårt liv. Hvorfor? Svaret er enkelt fordi alla celler i kroppen behøver reparasjon hele tiden.

Så man kan forenklet si at når vi er våkne oppstår små mikroskader på cellens ytre blandt annet på grund av stråling, stress eller vanlig celleaktivitet. Cellene forsøker hele tiden å reparere seg. Om natten har vi mindre inntrykk som skal bearbeides . Cellene leges dermed mer effektivt ettersom cellenes aktivitet minskes. I de fleste kulturer hviler mennesket en dag i uken. Nervecellene behøver på samme måte hvile fra sitt arbeid hver natt for å orke å arbeide optimalt og for å minimere slitasjen.

Hvor viktig er det å ha respekt for hvile og søvn? Dypsøvn og god søvnkvalitet er meget viktig for barn og voksne for at man skal orke med alt som skjer i løpet av en dag i skolen, i arbeidslivet og på fritiden.