Tyngdedyne er positivt for demens og kognitiv svekkelse

Berøring , massasje og søvn! 

“En tyngedyne gir de som har demens en følelse av fred og trygghet, som påvirker bekymringer, usikkerhet og stress positivt.”

Berit Seiger Cronfalk er registrert sykepleier, lektor ved Ersta Sköndal Bräcke College og tilknyttet NVS ved Karolinska Institutet.

Berit ble uteksaminert fra medisin i 2008 med avhandlingen "Å være i trygge hender».

Berit har viet seg til å forske, holde foredrag og jobber med berøring og myk massasje. I tillegg har hun skrevet en rekke bokkapitler samt en bok om emnet "Massasje og berøring - Inspirasjon for eldreomsorg" (Gothia, 2017)

Spørsmål  og svar om demens, kognitiv svekkelse og bruk av tyngdedyne.

Opplever personer med demens eller kognitiv svekkelse berøring av kroppen annerledes? Enkeltpersoner kan noen ganger oppleve berøring av kroppen ubehagelig. I slike tilfeller er det viktig at man får informasjon om hvordan personen tidligere levde sitt liv, men også deres vaner og tradisjoner.

Her blir livshistorien viktig for å forstå personen. For eksempel tidligere misbruk, vold, tortur eller sykdomstilstander, som kan påvirke oppfatninger av kontakt. Utfordringen er å nærme seg mennesker med stor respekt og å være lydhør for å få kontakt.

Hva er berøring og myk massasje?  Enkel berøring og myk massasje er metoder der bevisst berøring er gitt med myke, men faste strukturerte bevegelser som sirkulære bevegelser og lett trykk. Massasje kan gis på enkelt kroppsdeler som hender, føtter, rygg eller hode, men også kroppsmassasje. Målet er å øke trivsel, forbedre søvn og lindre forskjellige symptomer.

Er det tegn på at berøring eller myk massasje har en positiv effekt på søvn? Ja, i dag er det studier som styrker bevisene for at berøring og myk massasje gir bedre nattesøvn. Behovet for nærhet, varme og kroppskontakt er stort hos de fleste eldre mennesker. Ved berøring og myk massasje, aktiveres og frigjøres velværehormoner i kroppen, som får oss til å slappe av.

Kan en tyngdedyne gi de samme effektene som myk massasje? Ja, fordi vekten stimulerer reseptorene i huden på lignende måte som ved en massasje. En tyngdedyne skaper ro og sikkerhet som kan påvirke bekymring, usikkerhet og stress positivt.

Vil berøring og myk massasje påvirke søvnkvaliteten hos personer med demens? Søvnkvalitet er vanskelig å undersøke hos personer med demens. Det vi vet er at berøring og myk massasje aktiverer velværehormoner i kroppen. Disse hormonene hjelper oss til å slappe av og sove.

Hva kan påvirke søvn negativt? Flere symptomer som stress, smerte, forstoppelse og angst kan påvirke søvn. Men i dag er det sterke bevis på at berøring og myk massasje kan ha en positiv effekt på disse symptomene. Blant annet har studier vist lavere nivåer av stresshormonet kortisol etter myk massasjebehandling. Folk har erfart lavere smerte og lettet angst. Resultatene kan overføres til dem med demens.

Hva skjer i hjernen når du blir berørt? I dag har vi godt kunnskap om hva som skjer i hjernen når kroppen berøres. For eksempel vet vi at velværehormoner dannes i nervecellene i hypothalamus, og slippes ut i blodet som et hormon. Velværehormoner har positive effekter på blant annet blodtrykk og hjertefrekvens og bidrar til avslapping, noe som igjen påvirker søvn positivt.

Kan nærhet og berøring påvirke søvn hos personer med demens? Å skape et pålitelig forhold til personen med demens ved å gi en myk berøring, for eksempel å stryke over hånden, armen eller ryggen, kan skape den roen som trengs for å hvile eller sove i et øyeblikk.

Kan berøring og myk massasje lindre angst? Angst er et vanskelig symptom som kan påvirke mennesker med demens og er sterkt assosiert med mangel på nattesøvn og motorisk forstyrrelse. Studier har vist at håndmassasje som kveldsrutine effektivt lindrer angst og gir bedre nattesøvn.

Kan alle gi berøring og myk massasje? Studier viser at pasienter i andre diagnosegrupper ikke anser det som viktig hvem som gir massasje. For dem med demens kan det imidlertid være helt avgjørende hvem som gir berøring og myk massasje.

Vil alle ha kontakt? Nei, alle vil ikke ha mer kontakt enn de trenger til daglig. Det handler om å respektere hver persons ønsker og ikke bryte integriteten deres.