Vektdyne stabiliserte Diabetes
Bruk av vektdynen hjalp Sandra med  diabetes 1 

Diabetes 1 ga store svingninger i blodsukkeret, men etter 2

Och de två senaste månaderna har jag inte haft ens ett handfull nätter med högt socker, säger Sandra.

Hennes långtidssocker har legat stabilt, men att nu också få det snabba sockret att uppföra sig ger en trygghet. För en diabetiker kan stora svängningar i blodsocker vara farligt:

Sandra Ericsson i Örebro fikk type 1-diabetes da hun var 21 år gammel. Alt fungerte ganske bra til hun ble gravid fem år senere.

"Jeg kom inn i før graviditet ganske tidlig i svangerskapet," sier hun.

I løpet av andre halvdel av graviditeten dro hun til sykehuset for ekstra sjekker hver uke. Graviditetsforgiftning er en reaksjon på stoffer fra fosteret og moderkaken, som manifesterer seg blant annet i forhøyet blodtrykk. Da det var seks uker igjen for estimert fødsel, veide hun over 100 kilo til 156 centimeter. Hun var veldig oppsvulmet og nyrene begynte å vise tegn på å bli sliten.

- Den eneste kur er å innløse.

Datteren måtte komme ut tidligere enn det var ment for, men følte seg bra. For Sandra har veien tilbake vært lengre.

- Min generelle tilstand har ikke vært bra siden da, sier hun.

Høy natt sukker
Tretthet, fedme og et hardt regulert blodsukker har gjort livet mer modig enn det er ment å.

- For noen år siden kan du få kontinuerlig sukkermåling, og det viste at hver natt mellom 02 og 03 får jeg økt blodsukker fra 8 til 13.
Det er en stor høyning. En gjorde en undersøkelse, og deretter en søvnstudie som viste at Sandra hadde søvnapné - åndedrettsstans i søvn. Det kan forårsake stress i kroppen som igjen øker blodsukkernivået.

Hun ble gitt en pustemaskin med en nasalmask, en CPAP, for å ha på seg hver natt.

- Det er vanskelig å sove med en maske. CPAP gjorde meg mye mer våken om dagen, men det hjalp ikke med blodsukkeret øker om natten.

LES MER: Alt om diabetes

Plutselig ble nettene rolige
Sandra og hennes diabetiker har forsøkt å justere medisinen, for å øke den langvirkende diabetesmedisinen for å endre forholdet mellom kortvirkende insulin, uten å få problemet riktig.

- Men i sommer, min slektning som aldri har sovet en hel natt, fortalte meg at hun kjøpte et vektdeksel. Og nå sov hun bra!

- Jeg følte umiddelbart at jeg også ville prøve det. Og de siste to månedene har jeg ikke engang hatt en håndfull netter med høyt sukker, sier Sandra.

Hennes langsiktige sukker har holdt seg stabilt, men nå får også det raske sukker å oppføre seg en sikkerhet. For diabetiker kan store svingninger i blodsukkeret være farlig:

- Stresset om å ikke måtte bekymre seg for hva det er som gjør det stige, tror jeg er fint. Nå er kurven ganske rett - jeg går og legger til litt høyere verdi, det er det samme når jeg våkner. Hvis jeg går til sengs med fem, våkner jeg med fem.
En god spiral
Bedre søvn og bedre sukkerverdier har hjulpet Sandra Ericsson til en positiv spiral hvor hun nå kan trene. Målet er å ytterligere redusere vekten, det kan redusere søvnapné og forbedre stoffskiftet. Diabetessykepleieren har nå også gitt henne et middel til å presse vekttapet ned.

Hun tror selv at teppet hjelper henne til å sove mer rolig, og at kroppen derfor ikke får den samme spenningen. Kroppens stresshormon stiger blant oss alle i løpet av sen kveld, og er på topp i løpet av dagen når vi våkner. I sunn, holder blodsukkernivået konstant hele natten, da hormonet øker blodsukkeret litt. Men i diabetiker kan det være skadelig for store svingninger i blodsukker.

- Jeg har en annen søvnkvalitet nå, sier Sandra.

LES MERE: 7 sovende eksperter avslører hva de gjør når de ikke kan sove

Hele livet er lysere
Det har blitt en heis for hele familien, som hun kan bære.

- Mannen har vært med oss hele veien, han er også veldig fascinert at den fungerer. Det er ikke alltid morsomt å leve med noen som er dødt sliten.

Vektdekslene anbefales for mange forskjellige lidelser, fra søvnløshet og angst til nevropsykiatriske diagnoser som adhd og aspergers. De er tilgjengelige i forskjellige vekter, mellom 4 og 14 kilo, og kan bygges på forskjellige måter, med spunnet tråd, metall eller mikrosfærer. Lerret kan skrives ut på resept via helsevesenet, men siden et par år kan du også kjøpe dyner direkte i detaljhandel. Med det har prisene falt.

Omslaget Sandra har kommet fra Cura og veier 7 kilo. Selskapet anbefaler at deksjonsvekten tilsvarer omtrent ti prosent kroppsvekt, men noen foretrekker tyngre dyner og andre lettere.

- Det er vanskelig å lage en seng, men når jeg bærer den, føles det ikke i det hele tatt, sier hun.

I lang tid har jeg hatt problemer med u00e5 sove pu00e5 grunn av stress, uro og angst. Jeg lu00e5 og vred meg pu00e5 kveldene og vu00e5knet ofte om natten. De fu00e5 timene jeg sov, gjorde at jeg alltid vu00e5knet med hodepine; ingen fin mu00e5te u00e5 starte dagen pu00e5! En venn hu00f8rte om mine su00f8vnproblemer og lurte pu00e5 om jeg u00f8nsket u00e5 pru00f8ve en vektdyne. Jeg hadde hu00f8rt om disse tidligere, men aldri pru00f8vd.

nn

Selv den fu00f8rste natten, med min aktivitetsklokke, kunne jeg mu00e5le lengre og mer jevne su00f8vnintervaller. Jeg var litt bekymret for at teppet ville fu00f8les varmt pu00e5 kroppen min, men til tross for vekten ble det ikke varmt pu00e5 samme mu00e5te som en vanlig dyne.

nn

Nu00e5 har jeg brukt vektdynen en lemgre periode og er veldig positivt overrasket! Jeg sover betydelig bedre, fu00f8ler meg avslappet om morgenen og ikke su00e5 sliten. Vektdynen har ogsu00e5 hjulpet mot min kroniske hodepine som nu00e5 er borte. Jeg vil virkelig anbefale de med su00f8vnproblemer u00e5 pru00f8ve ut en vektdyne.n