Vektdynens historie

Bakgrunn og funksjon
Tyngdækkenes funksjon er basert på DPTS og SI. DPTS står for Deep Pressure Tissue Stimulation, dvs. kroppens vev reagerer på trykk, for eksempel ved massasje. SI, Sensory Integration, er en teori som ble presentert allerede i 1968 av Dr. Jean Ayes, en ergoterapeut. Den teori er basert på at kroppen ha forskjellige inntrykksmottakere, som mottar inntrykk fra både den vanlige sansene, lukt, smak, syn og hørsel: første, mindre kjente sanser som taktile, vestibulære og proprioseptive.

For eksempel bruker det proprioceptiske sinnet når vi biter tennene sammen, og det vestibulære sinnet bruker vi når vi beveger oss hele tiden. Det taktile sinnet er det som oppfatter berøring og press.

Sansene sender inntrykkene til kroppens mottakere, som overfører dem til hjernen. Hjernen organiserer, behandler og tolker inntrykkene og reagerer på dem, f.eks. ved å sende ut motorsignaler eller frigjøre hormon.

Ved å kombinere SI og SPTS kan du gi sansene inntrykk som manipulerer hjernen. Dette brukes i hele handelen. Vi føler lukten av nybakte brød og blir vant til å kjøpe ferske boller. Vi ser en t-skjorte med en søt utskrift og fristes til å kjøpe den. På samme måte kan man påvirke hjernen for å frigjøre søvnhormon ved å gi den den riktige typen inntrykk.

Vekttap i helsevesenet
I helsevesenet, prøvde å gi pasienter med søvnløshet inntrykk av at ville få hjernen til å oppfatte situasjonen som trygg og komfortabel, for å frigjøre feel-good hormonet oxytocin og søvnhormonet melatonin.

Oksytocin er naturlig opprettet i kroppen i hudkontakt. En varm, lukket klem er derfor en enkel måte å fylle oss med glede og fred på. Det er DPTS som synes. Det dype presset på vevet minner hjernen om hvordan vi følte oss trygge og rolige som små barn da våre foreldre klemte oss. Vi husker kanskje ikke detaljer, men hjernen husker den hyggelige følelsen, som utløser frigjøring av hormoner som vil gjenopprette disse følelsene.

Hvordan lager du et hugget produkt? I omsorg ble det konkludert med at det mest nyttige ville være å lage et teppe som inneholdt vekt, for eksempel kjeder, da dette ville gjøre dynen å tiltre kroppen og følger hver bevegelse, tilpasse til hver ny stilling, mens vekten skapt dype press som fikk musklene til å slappe av.

Ved første, brukte den kjeden som en fylling for dyner, senere funnet nye måter å gi et mer jevnt trykk over hele kroppen, som er det du forsøker å få maksimal effekt. I dag kan fyllingen bestå av kjeder, kuler, glassperler eller spesialbehandlingstekstil.

Pleie kan foreskrive vektpute som en kognitiv behandlingsmetode for pasienter med søvnforstyrrelser. Fordi det ikke har noen uønskede bivirkninger, blir det brukt som det første trinnet i behandling av barn med søvnproblemer før du prøver medisinering.

17 av 21 fylkeskommuner kan foreskrive tyngdekrafter, og bruken har økt de siste tiårene. Mellom 2009 og 2011 økte antallet vektreduksjonsforeskrifter med 240%, noe som gjør det til det tredje vanligste rettsmedisinet 2009-2011.